Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Το πρωί (08.00-11.30) της Μεγάλης Παρασκευής (6/4/2018) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στις ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού (Αποκαθήλωση) στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών (1858).



Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι σύμφωνα με τους αγίους πατέρες της Εκκλησίας ο διάβολος προσπάθησε με πολλούς τρόπους να διαπιστώσει την πραγματικότητα για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Μέχρι και την ύστατη ώρα, έβαζε ανθρώπους να Τον προκαλέσουν, λέγοντάς Του να κατεβεί από τον Σταυρό, προκειμένου να εμφανίσει την θεία δύναμη Του. Όμως ο Κύριος δεν του επέτρεψε ποτέ να βεβαιωθεί για την θεία φύση Του. Γι᾿ αυτό και ο διάβολος αποφάσισε να θανατώσει τον Χριστό, ώστε με τον σταυρικό θάνατο να Τον εξευτελίσει ως κακούργο και να ακυρώσει το έργο Του. Παράλληλα, μέσω του θανάτου ήθελε να οδηγήσει το σώμα Του σε διαφθορά και την ψυχή Του στον τόπο που εξουσίαζε, δηλαδή στον Άδη, όπου κατείχε δέσμιες όλες τις ψυχές των νεκρών, ακόμη και των δικαίων.
Ο θάνατος όμως του Χριστού είχε ολέθρια αποτελέσματα για τον διάβολο. Η ψυχή του Χριστού μπορεί να χωρίστηκε από το σώμα κατά τον θάνατο της ανθρώπινης φύσης, η θεότητα όμως δεν εγκατέλειψε ούτε το τίμιο σώμα Του στον τάφο, ούτε την ψυχή Του στον Άδη. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε «ἐν νεκροῖς ἐλεύθερος». Έτσι εισερχόμενος ο Κύριος με εξουσία στον Άδη τον συνέτριψε και ελευθέρωσε όλους τους νεκρούς. Για τον λόγο αυτόν ο Σταυρός, ο οποίος μέχρι την Σταύρωση του Χριστού ήταν σύμβολο ατιμίας και όνειδος, έγινε πλέον σύμβολο τιμής και θριάμβου. Συνεπώς, όταν προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό και τον σημειώνουμε επάνω μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ουσιαστικά δεχόμαστε να νεκρώσουμε την αμαρτία μέσα μας αγωνιζόμενοι πνευματικά, προκειμένου να ενωθούμε με τον Χριστό, τον νικητή του θανάτου.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, οι ιερείς του Ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των φορέων καθώς και πλήθος πιστών.