Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ»

Ένα εκκλησιαστικό κέντρο πολύπλευρης πνευματικής δραστηριότητας εγκαινίασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην πόλη των Γιαννιτσών την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017.

Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου αυτής κ. Ιωήλ, προκειμένου να εγκαινιάσει το πνευματικό κέντρο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της αρχιερατικής επιτροπείας και της ενορίας, οι κατηχητικές συνάξεις, το Κοινωνικό Φροντιστήριο δυναμικότητος 400 μαθητών, διάφορες πολιτιστικές-καλλιτεχνικές δράσεις καθώς και το το Γεύμα Αγάπης «Επιούσιος Άρτος».
Το πνευματικό κέντρο παραδόθηκε στην χρήση της ενορίας μετά από εξάμηνης διάρκειας εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χάρη στην δωρεά ύψους 150.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την συμμετοχή της ενορίας με ποσό 100.000€ από τις προσφορές επωνύμων και ανωνύμων πιστών. Σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά του Δήμου Πέλλας στην ολοκλήρωση του έργου.

Η τελετή του αγιασμού των εγκαινίων τελέσθηκε στις 18.00 από τον Μακαριώτατο προ της εισόδου του πνευματικού κέντρου. Μετά την τέλεση του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και όλους τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελείται στον συγκεκριμένο χώρο. Υπογράμμισε επίσης την σπουδαία προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενώ επαίνεσε την ακούραστη προσπάθεια και τις θυσίες του Αρχιερατικού Επιτρόπου Γιαννιτσών και Προϊσταμένου της ενορίας Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, των συνεφημερίων και όλων των συνεργατών του για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δράσεων της ενορίας και την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του.
Στη συνέχεια ο π. Ιωάννης Σπυρίδης παρουσίασε με συντομία τις δράσεις της ενορίας και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, τους επισήμους προσκεκλημένους και όλους όσους συντέλεσαν στην ανακαίνιση του κτιρίου εξαίροντας την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την συνεισφορά των πιστών καθώς και όλων όσων εργάστηκαν με ζήλο και ανιδιοτέλεια. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αγάπη και συνεχή στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ σε όλες τις προσπάθειες και τις δράσεις της ενορίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι το πνευματικό κέντρο θα φέρει την επωνυμία «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», εις τιμήν του μεγάλου αγίου της εποχής μας, με τον οποίον και ο ίδιος και πολλά μέλη της ενορίας είχαν συνδεθεί προσωπικά και χάρη στις πρεσβείες του οποίου ολοκληρώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα οι πολυδάπανες εργασίες της ανακαίνισης του χώρου και συντελείται με επιτυχία το ενοριακό έργο.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γρηγόριος Στάμκος, και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου.

Ο Μακαριώτατος λαμβάνοντας τον λόγο συνεχάρη τον Μητροπολίτη Εδέσσης κι όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στην ανάγκη να υπάρχουν τέτοιες ενοριακές πρωτοβουλίες, που βοηθούν τις οικογένειες και τους νέους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Μιλώντας για τον ενθουσιασμό και την δύναμη των παιδιών τόνισε: «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει, γονείς, Εκκλησία και Πολιτεία, να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά» επισημαίνοντας ότι δε μπορούμε και δεν πρέπει να τα εμποδίσουμε, διότι στον ενθουσιασμό τους κρύβεται το αύριο. Έκανε λόγο εξάλλου για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα και υπογράμμισε: «Χρειάζονται και τα δύο και η αγάπη προς τον Θεό και την διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο» παραπέμποντας στον άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο.
Εξήρε επίσης την σπουδαιότητα των δομών του πνευματικού κέντρου και την αναγκαιότητα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου όπως και όλων των άλλων δραστηριοτήτων που προσφέρουν τόσες ευκαιρίες στους νέους. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην περιμένουν να λύσουν τα προβλήματά τους οι άλλοι. «Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε τι» τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε και αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνο ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας».
Μετά τις ομιλίες ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Ιωάννης Σπυρίδης επέδωσε συμβολικά αναμνηστικά εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο, στον Μητροπολίτη Εδέσσης, στην εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στον κ. Διονύσιο Σταμενίτη, πρ. βουλευτή Πέλλας, ο οποίος ανιδιοτελώς παρακολούθησε όλη την πορεία του έργου ως επιβλέπων μηχανικός και προσέφερε σε πολλά επίπεδα τις υπηρεσίες του για την ολοκλήρωση του.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με την εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εισήλθαν στον ανακαινισμένο κτίριο και αποκάλυψαν μαρμάρινη κτιτορική επιγραφή, η οποία συντέθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ και με ποιητικό τρόπο παρουσιάζει το ιστορικό της ανοικοδόμησης και της ανακαίνισης του κτιρίου καθώς και το έργο που επιτελείται. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους και ενημέρωση για τις χρήσεις τους.
Ακολούθησε εκδήλωση στην μεγάλη αίθουσα του πνευματικού κέντρου «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», όπου παρουσιάστηκαν το ιστορικό του κτιρίου και της ανακαίνισης του καθώς και  
οι δράσεις της ενορίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο βυζαντινός χορός της ενορίας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, ενώ μετά την παρουσίαση τραγούδησαν η παιδική και η νεανική χορωδία της ενορίας με την συνοδεία ορχήστρας, υπό την διεύθυνση της κ. Σοφίας Ηλιάδου.

Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων και ο Ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Επίσης, παρέστησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και άλλων Μητροπόλεων, οι Δήμαρχοι Πέλλας και Έδεσσας, βουλευτές της Π.Ε. Πέλλας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής της 2ας Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου και τον χώρο του πνευματικού κέντρου κατά την διάρκεια της τελετής και της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας (13.00) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του στο αεροδρόμιο Μακεδονία και τον συνόδευσε στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως, όπου και τον φιλοξένησε. Από την Έδεσσα η Αρχιεπισκοπική συνοδεία μετέβη στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών για την τέλεση των εγκαινίων, ενώ μετά την εκδήλωση παρακάθισε σε επίσημο δείπνο προς τιμήν της Α.Μ. στα Γιαννιτσά. Το βράδυ ο Μακαριώτατος κατέλυσε στην Έδεσσα προκειμένου να αναχωρήσει την επομένη (7/11) για την Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά.


Φωτογραφίες: Γραφείου Τύπου Ι.Μ. Εδέσσης, Χ. Τουμπουλίδης