Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ Ι. ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Με μεγάλη συμμετοχή του πιστού λαού και σε κλίμα κατανύξεως πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στις 17.00, η επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στα Γιαννιτσά.
Το Ιερό Λείψανο μετέφερε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου και Καθηγούμενος της ιστορικής Μονής Αγ. Αικατερίνης κ. Δαμιανός στον Ιερό Ναό Αγίας
Αικατερίνης Γιαννιτσών και το παρέδωσε στον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προκειμένου να τεθεί σε τριήμερη προσκύνηση.

Μετά την καθιερωμένη δέηση, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου χοροστάτησε στην Ιερά Παράκληση της Αγίας Αικατερίνης, κατά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, κ. Ιωήλ, τον ευχαρίστησε θερμά και για ευλογία του ιερού λειψάνου, αλλά και για την προσωπική παρουσία του. Στην συνέχεια, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου δέχθηκε από τον Προϊστάμενο της ενορίας, Αρχιμ. Καλλίνικο Δοράκη, μία φορητή εικόνα της Θεοτόκου και, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης για την τιμητική υποδοχή, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια η έξοδος τμήματος του ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης από την Μονή. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη ευλογία του Θεού προς την ιστορική Μονή Σινά, η οποία με θαυμαστό τρόπο διασώζεται μέσα από ποικίλες περιστάσεις και κινδύνους στο πέρασμα των αιώνων και ζήτησε τις προσευχές όλων υπέρ της Μονής και της ιεράς αδελφότητος.
Στην υποδοχή μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και πολυάριθμοι κληρικοί, ενώ παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, του Στρατού και των άλλων αρχών και φορέων της πόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πιστών ανέμενε υπομονετικά για την προσκύνηση του Ιερού Λειψάνου σε όλη την διάρκεια της ακολουθίας αλλά και μετά το πέρας της.

Το Ιερό Λείψανο της Αγίας θα παραμείνει στον Ι. Ναό της Αγίας Αικατερίνης μέχρι το Σάββατο 18 Μαρτίου, οπότε θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας (αναχώρηση από Γιαννιτσά στις 4.00 μ.μ.). Στη συνέχεια θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ι. Ναό Αγ. Στεφάνου Σκύδρας (21 έως 24 Μαρτίου) και στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Σκέπης Εδέσσης (24 έως 26 Μαρτίου).