Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΙΑΝΟ

Η ενορία Αγίου Παντελεήµονος Μεσιανού µε αφορµή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων διοργανώνει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού µε την ευλογία του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλµωπίας κ. Ιωήλ.

Η φετινή διοργάνωση ενισχύεται µε την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουµελά (ακριβές αντίγραφο). Η υποδοχή θα πραγµατοποιηθεί στην είσοδο του χωριού. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της ιεράς εικόνος µε την συνοδεία τιµητικού στρατιωτικού αγήµατος και την μουσική συνοδεία
ποντιακής µουσικής από τους λυράρηδες της περιοχής και η Ιερά Εικών θα τοποθετηθεί στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήµονος. Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Ναού θα ακολουθήσει εκδήλωση για την Παναγία Σουµελά, την µητέρα των προσφύγων, και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των στρατιωτικών, πολιτικών, δικαστικών αρχών και του επιχειρηµατικού κόσµου καθώς επίσης και Ποντιακά Σωµατεία της ευρύτερης περιοχής και ο πολιτιστικός χορευτικός σύλλογος Γεωργιανών Ελλάδος “Οι Ρίζες” από την Θεσσαλονίκη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Ιουνίου
07:00 - Θεία Λειτουργία - εορτή του Αγίου Λουκά Συµφερουπόλεως και Κριµαίας
(Το Ιερό Λείψανο του Αγίου, θα τεθεί προς προσκύνηση και Αγιασµό των πιστών).
18:30 - Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας στην είσοδο του χωριού.19:00 - Δοξολογία επί τη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας και Εσπερινός στον Ιερό Ναό.


Μετά το πέρας του εσπερινού στον προαύλιο χώρο του Ναού θα ακολουθήσει εκδήλωση σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Σύντοµοι χαιρετισµοί της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, της Υφυπουργού Βιοµηχανίας,
του Γενικού Γραµµατέα Υπουργείου Άµυνας.
1. Ομιλία με θέµα: “Η Παναγία Σουµελά το κέντρο ευλάβειας του Ποντιακού Ελληνισµού” Οµιλητής: Κυριακίδης Α. Θεοδόσιος, Θεολόγος - Ιστορικός, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας. 
2. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους ποντιακούς συλλόγους ευρύτερης περιοχής Γιαννιτσών. 
3. Ομιλία με θέµα: “Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού” Οµιλητής: κ. Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας - αρθρογράφος, απόστρατος συνταγµατάρχης των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών.
4. Παρουσίαση Γεωργιανών παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό χορευτικό σύλλογο
Γεωργιανών Ελλάδος “Οι Ρίζες” Θεσσαλονίκης.
5. Απαγγελία: “Πόντια Μάννα, η ρίζα και ο κορµός της οικογένειας” το κείµενο της Γιώτας Ιωακειµίδου αναγγέλλει η Μαρία Αγαθαγγελίδου.
6. Μουσικό ταξίδι στο ΠόντοΣυμμετέχουν οι καλλιτέχνες Σιαµίδης Κωνσταντίνος, Γαβριηλίδης Παναγιώτης, Βασιλειάδης Αχιλλέας.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδηλώσης θα φιλοξενείται στο πνευµατικό κέντρο του Ναού,
έκθεση φωτογραφίας µε θέµα “Εκκλησίες και µοναστήρια του Πόντου”,
της καθηγήτριας Βαρβάρας Χαραλαµπίδου.



ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Ιουνίου - Εορτή Αγίων Πάντων
07:00 Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Μνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων Ελλήνων του Πόντου στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού.