Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΘΡΟ ΤΗΣ Μ.ΤΡΙΤΗΣ

Στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών χοροστάτησε την Μ. Δευτέρα (25/4) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την μεγάλη ταπείνωση του Ιησού Χριστού, η οποία φανερώνεται ιδιαίτερα σε
όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος. Η ταπείνωση αυτή φανερώνεται και από ολόκληρη την ζωή του Κυρίου. Η καταγωγή Του ήταν από την κακής φήμης πόλη της Ναζαρέτ, γεννήθηκε από άσημη μητέρα σε ένα σπήλαιο, οι μαθητές Του ήταν άνθρωποι απλοί και αγράμματοι, δεν είχε καν τόπο κατοικίας, αλλά περιερχόταν πεζός τις πόλεις και τα χωριά. Δεχόταν επίσης την περιφρόνηση των ανθρώπων για την καταγωγή του. Η μεγαλύτερη όμως ταπείνωσή Του έγκειται στο γεγονός ότι ως δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος «ντύθηκε» την αδοξία, έγινε άνθρωπος και έφθασε στο σημείο να σταυρωθεί και να κατέλθει στον Άδη. Την ταπείνωση επίσης προέβαλλε και με την διδασκαλία του. Ο Χριστός αποτελεί την ενσάρκωση, την απόλυτη προσωποποίηση της ταπεινώσεως. Εμείς λοιπόν καλούμαστε να οικειοποιηθούμε αυτή την ταπείνωση του Χριστού. Όχι απλώς ως ταπεινολόγοι ή ως ταπεινόσχημοι. Ο άνθρωπος πρέπει να κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους· από την μία πλευρά να θεωρεί ότι δεν είναι τίποτα και από την άλλη, ότι καλό έχει, να το αποδίδει στον Θεό. Τότε πράγματι είναι ταπεινός. Ο ταπεινός παραδέχεται την γνώμη των άλλων και έχει καλούς λογισμούς για τους άλλους ανθρώπους. Υποχωρεί.
Μπορούμε να ταπεινωθούμε προσφεύγοντας στο μυστήριο της εξομολογήσεως, επειδή χρειάζεται ταπείνωση για να ομολογήσουμε στα σφάλματά μας. Πρέπει επίσης να συγχωρούμε με ταπείνωση όσους μας έβλαψαν εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος η άκρα ταπείνωσις του Κυρίου να μας εμπνεύσει να ταπεινωθούμε, να δούμε τον εαυτό μας και να εκζητήσουμε το έλεος του Θεού.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Δοικητής της 2ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Γλύμης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής.




























Φωτογραφίες: www.studiopapadopoulos.gr