Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στις 17.00, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ εγκαινίασε το νέο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στην Έδεσσα.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στον χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου παρισταμένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου και του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωήλ. Παρόντες ήταν πολυάριθμοι κληρικοί, ο Δήμαρχος της Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, οι Δήμαρχοι Πέλλας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Κουφαλίων, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη
περιφερειακή σύμβουλος κ. Μ. Ζωγράφου, ο Δοικητής της 2ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Γλύμης, ο διοικητής της Αστυνομίας Πέλλας αστυνομικός διευθυντής Ι. Βακουφτσής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πέλλας (Εδέσσης), ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πολλοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτές/τριες που συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια του Κοινωνικού Ιατρείου. Για τους πολλούς Εδεσσαίους και μη που δεν ήταν δυνατόν να εισέλθουν στον περιορισμένο χώρο του Ιατρείου, λειτούργησε ειδική εγκατάσταση αναμετάδοσης ήχου και εικόνας έξω από το κτίριο.
Μετά τον Αγιασμό ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ παρουσίασε στον Μακαριώτατο την πορεία και την εξέλιξη της προσπάθειας λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και υπογράμμισε την συγκινητική εθελοντική προσφορά πολλών για την λειτουργία του. Ιδιαίτερα στάθηκε στους δωρητές του διαμερίσματος, όπου εδρεύει το Ιατρείο-Φαρμακείο, το ζεύγος Στυλιανού και Φωτεινής Ουζούνη, την Οδοντίατρο κυρία Ολυμπία Αμπατζίδου για την προσφορά όλου του οδοντιατρικού εξοπλισμού αλλά και τους ιατρούς και φαρμακοποιούς που ανέλαβαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Ευχαρίστησε ακόμη όλους τους φορείς, τους κληρικούς και τους λαϊκούς συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου της Έδεσσας Αρχιδιάκονο Χριστόδουλο Καραγιάννη για την πολλή φροντίδα και τους κόπους τους.

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του έδωσε να βρεθεί σε αυτήν ιστορική πόλη. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και στην αξία του έργου και έκανε λόγο για συνεργασία. «Η εποχή μας, καλεί όλους τους φορείς να συνεργαστούμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια και η φτώχεια και λείπει η αισιοδοξία και το όραμα. Αυτό, όμως, που έγινε εδώ μας προτρέπει να ενωθούμε και να γίνουμε ένα στον αγώνα. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησιαστική Κοινότητα χρειάζεται να ενώσουν τα χέρια τους και προπάντων τις καρδιές τους. Σήμερα βλέπουμε τέτοιες καρδιές. Βλέπουμε τους ανθρώπους που προσπάθησαν, που βοήθησαν για αυτούς που υποφέρουν. Ο τοπικός Ιεράρχης, εξάλλου, δεν είναι κλεισμένος στον εαυτό του, απλώνει την καρδιά του και τα χέρια του προς κάθε κατεύθυνση κι αυτό είναι συγκινητικό» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Μίλησε, επίσης, για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται καθημερινά από την Αρχιεπισκοπή και τις τοπικές Εκκλησίες και για την αξία του εθελοντισμού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα λέγοντας πως «οι πρόσφυγες που ήρθαν και είναι εδώ δεν θα φύγουν εύκολα και εμείς τους αγαπάμε και τους φροντίζουμε αλλά είναι μεγάλο το βάρος. Δε θα μπορέσει η πατρίδα μας να το αντέξει. Εκείνοι που υποσχέθηκαν πολλά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους. Δεν έφυγαν οι πρόσφυγες μόνοι τους. Τους βομβαρδίσαμε εμείς οι πολιτισμένοι, γιατί έχουν καλύτερο οικόπεδο από μας. Τους πιέσαμε, γιατί περιμένουμε να ανακαλύψουμε πολλά στα εσωτερικά της γης. Τους καταδιώξαμε, διότι τα εδάφη τους έχουν αξία. Και έφυγαν και έρχονται να βρούνε την τύχη τους. Και όσοι τους καταδικάσαμε και τους τιμωρήσαμε τους κλείνουμε τις πόρτες. Τους αφήνουμε απ' έξω. Έρχεται, όμως, η ιστορία να δείξει ποιοι έχουν ανθρωπιά και ποιοι απανθρωπιά. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να της πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη. Αγαπάει και προσφέρει και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προχωρήσουμε».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Εδέσσης έδωσε τον λόγο στην Διευθύντρια του Ιατρείου-Φαρμακείου κυρία Δήμητρα Σέλκου, πρώην Διευθύνουσα του Νοσοκομείου Εδέσσης και της Σχολής Νοσοκόμων, η οποία και ξενάγησε στους χώρους του νέου Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου τους επισήμους προσκεκλημένους.

Κείμενο: Γραφείο Τύπου ΙΜΕΠΑ και Μ. Αδαμόπουλος (ecclesia.gr)
Φωτογραφίες: Γραφείου Τύπου ΙΜΕΠΑ