Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η τρίτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας για το έτος 2015. Στους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος με θέμα την θέση του ιερέως στην σύγχρονη κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσοντας το θέμα τόνισε ότι η Αγία Γραφή και η Πατερική Παράδοση της Εκκλησίας αποτελούν σημεία αναφοράς για την διαχρονική ποιμαντική της Εκκλησίας. Προσέθεσε όμως ότι πολλές φορές οι Πατέρες της Εκκλησίας ειδωλοποιούνται και χρησιμοποιούνται ως πανάκεια για κάθε ζήτημα. Οι σύγχρονοι ποιμένες της Εκκλησίας
καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν στην εποχή των Πατέρων, όπως τα ζητήματα των μεταμοσχεύσεων, της εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.λπ. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Παράδοση της Εκκλησίας μας για να μένουν αγκυροβολημένοι στο παρελθόν. Δεν μπορούν να αγνοούν το σήμερα και να ασχολούνται με το παρελθόν μόνο ή με το απώτερο μέλλον (έσχατα).
Ο χριστιανός σήμερα ζητά από τον ιερέα στήριγμα στο παρόν. Όχι τον εύκολο δογματισμό των άκρων και της άτεγκτης ακρίβειας, τον οποίον ακολούθησε η εκτός της Ορθοδοξίας Δύση με αρνητικά αποτελέσματα. Ζητά την δύσκολη προσωπική προσέγγιση του κάθε ανθρώπου με τις ιδιαιτερότητές του.Γι᾿ αυτόν τον λόγο οι σύγχρονοι ποιμένες της Εκκλησίας οφείλουν να αξιοποιήσουν την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας προκειμένου να δώσουν ελπίδα για τη ζωή όχι μόνον μετά, αλλά και πριν τον θάνατο, αφού ο σημερινός άνθρωπος φαίνεται να φοβάται περισσότερο την ίδια τη ζωή, όπως αποδεικνύουν τραγικά οι πολλές αυτοκτονίες στις μέρες μας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κουράστηκε από το μίσος και την υποψία. Θέλει αγάπη, αναζητά την χαρά. Αυτά τα βρίσκει μόνο στον Θεό. Συχνά όμως Τον προσεγγίζει με λάθος τρόπο. Θέλει η Εκκλησία να υπακούει στα θελήματά του απαιτώντας από αυτήν την άσκηση της φιλανθρωπίας. Δεν θέλει να υπακούσει στην Εκκλησία, στο θέλημα του Θεού, να ζήσει πνευματική ζωή.
Αυτός λοιπόν είναι ο ρόλος των κληρικών σήμερα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος. Όχι να καταργήσουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε την Παράδοση της Εκκλησίας. Να στραφούμε στην προσευχή, στη θεία λατρεία, στην εις βάθος μελέτη των Αγίων Πατέρων, στην ιεραποστολή. Να λειτουργήσουμε εμείς ως πατέρες της εποχής μας. Αυτή είναι ευθύνη μας και η δόξα μας.

Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, ενώ ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης.
Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ, ενώ κατά το πέρας της εισηγήσεως επαίνεσε και ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για την παρουσία και τον ζωντανό λόγο του.