Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παρενέβη στη γνωστή υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικών Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Συγκεκριμένα, το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας την περασμένη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, κατέθεσε ειδική παρέμβαση στο Εφετείο Θράκης σχετικά με την ισχύ των τίτλων που κατέχει η Ι.Μ.
Βατοπαιδίου. Υπενθυμίζεται ότι στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της νομής.

Σύμφωνα με την παρέμβασή του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής, καθώς και το ίδιο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους.

Εξάλλου, για τους ίδιους λόγους, και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Όπως είναι γνωστό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μονής, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας. Με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, ενώ απέρριψε και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναδημοσίευση από http://synodoiporia.blogspot.gr