Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ''ΜΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ'' (Φ+Β)

Πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η Σύναξις της Υπεραγίας της Θεοτόκου της «Μηλιώτισσας» στη Μηλιά Αλμωπίας επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός του χωριού.

Την παραμονή στον πανηγυρικό Εσπερινό προέστη ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Πλίσκας, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και εκήρυξε τον θείο λόγο.
Κατά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου της Μηλιώτισσας.


Την ημέρα της εορτής, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Κατά το κήρυγμά του ομίλησε για την συγγένεια όλων των ανθρώπων με την Υπεραγία Θεοτόκο λέγοντας μεταξύ άλλων:
Είμαστε συγγενείς, διότι είμαστε και οι δύο, και Αυτή και εμείς, πλασμένοι από σάρκα και πηλό. Υπήρξε αναμάρτητος άνθρωπος και ήταν η θυγατέρα του παλαιού Αδάμ. Η διαφορά μας από την Παναγία είναι, ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε το προπατορικό αμάρτημα συν τα πάμπολλα άλλα μας αμαρτήματα, ενώ η Θεοτόκος είχε μόνο το προπατορικό αμάρτημα και καμία άλλη προσωπική αμαρτία.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τον λόγο για τον οποίο δοξάζεται τόσο πολύ η Θεοτόκος και προέτρεψε στην μίμισή Της:
Η Παναγία δεν δοξάζεται μόνο γιατί είναι η Κεχαριτωμένη ή γιατί είναι το «δοχείο» όλων των αρετών... η δόξα της Θεοτόκου οφείλεται στον Ιησού Χριστό, διότι Αυτή τον Γέννησε και Τον έφερε στον κόσμο για να Σώσει εμάς.
Όπως η Παναγία Γέννησε τον Χριστό σαρκικά, έτσι κι εμείς μπορούμε με την πίστη μας και με την συμμετοχή μας στα Θεία Μυστήρια να γεννήσουμε μέσα μας πνευματικά τον Χριστό και έτσι να σωθούμε.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που είμαστε συγγενείς με την Παναγία:
1)Η Παναγία ήταν άνθρωπος, 2)Με την Θεία Κοινωνία οι άνθρωποι παίρνουμε μέσα μας το Σώμα και το Αίμα του Υιού Της, όπως Αυτή Τον είχε μέσα Της μέχρι την Γέννησή Του, και 3) Όπως δέχτηκε Εκείνη το Άγιο Πνεύμα, έτσι Το δεχόμαστε και εμείς. Η σωτηρία μας σύμφωνα με το Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά θα έρθει μόνο αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της Θεοτόκου και αν παραδεχτούμε Αυτόν που είχε μέσα Της· τον Ιησού Χριστό.
Ολοκληρώνοντας το λόγο Του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία και Ελπίδα μας να μας σκεπάζει πάντοτε με την Χάρη Της και να μας Αξιώσει να γίνουμε άνθρωποι του Θεού για να κληρονομήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών.

Στο εορτασμό μετείχε ο Δήμαρχος Αριδαίας και πλήθος λαού.






Βίντεο από τον Πανηγυρικό Εσπερινό

Κήρυγμα (Αρχιμ. Χρυσόστομος Πλίσκας)


Αρτοκλασία






Κείμενο: Γραφείο Τύπου ΙΜΕΠΑ/Κυριάκος Διαμαντόπουλος (Αγιορείτικο Βήμα)
Φωτογραφίες και Βίντεο: Κυριάκος Διαμαντόπουλος (Αγιορείτικο Βήμα)