Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΣΙΑΝΟ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού η ενορία του Μεσιανού Γιαννιτσών εόρτασε την πανήγυρη του προστάτου της Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 26/7, στις 19.00 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ.
Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε αναφερόμενος στην προσωπικότητα του
Αγίου Παντελεήμονος. Τόνισε ιδιαίτερα την μεγάλη πίστη του στον Έναν και Αληθινό Θεό και το γεγονός ότι ομολόγησε την πίστη του αυτή χωρίς να πτοηθεί από τους ειδωλολάτρες της εποχής του και την εξουσία των ανόμων αρχόντων. Επίσης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ο Σεβασμιώτατος τέλος εξήρε την πνευματική εργασία του εφημερίου της ενορίας, Αρχιμ. Βασιλείου Κόστιτς καθώς και την συμπαράσταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των πιστών της περιοχής. Προεχείρισε μάλιστα τον π. Βασίλειο σε Πνευματικό και του ευχήθηκε να διακονεί το ιερό θυσιαστήριο και το ποίμνιό του εις έτη πολλά και ευλογημένα παρά Κυρίου.



Εν συνεχεία ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στους δρόμους του χωριού. Μετά το πέρας του Εσπερινού η ενορία παρέθεσε δεξίωση για όλους με παραδοσιακά κεράσματα.























































































Ο εορτασμός συνεχίστηκε με το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, στο οποίο μετείχαν χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσιανού και του Συλλόγου Μακρύγιαλου Πιερίας.




Την ημέρα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Πλίσκα, ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος Ποντίων του χωριού διοργάνωσε εκδηλώσεις και παραδοσιακό ποντιακό κέρασμα στην πλατεία του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ακολουθίες προσήλθε πλήθος πιστών και ιδιαίτερα νέων, ενώ παρέστησαν βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι του Δήμου Πέλλας.