Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του πιστού λαού πανηγύρισε ο Ι. Καθεδρικός Ναός Αγίας Σκέπης Εδέσσης την εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Την παραμονή της εορτής (30/6) το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Δεξιάς χειρός της προσφάτως ανακηρυχθείσης Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου.



Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Αναργύρων, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο λόγο. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίται Σαμαρείας κ. Αμβρόσιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαφίτας κ. Δημήτριος και Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Περί το τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Σοφίας και των Αγ. Αναργύρων καθώς και της Ιεράς Εικόνος των εορταζομένων Αγίων.



Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων (1/7) κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας και προέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο μετείχαν οι προαναφερθέντες επίσκοποι (πλην του Μητροπολίτου Σαμαρείας). Ο ίδιος εκήρυξε επι τη βάσει του αποστολικού αναγνώσματος για τα χαρίσματα του Θεού.


























Στον εορτασμό παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου και άλλοι εκπρόσωποι του στρατού, των δυνάμεων ασφαλείας, των αρχών και των φορέων της πόλεως.