Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ παρέστη στην εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Νέος Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας
εξελέγη από την Πατριαρχική Εκλογική Εκκλησιαστική Σύνοδο ο Μητροπολίτης Ρούσε, κ. Νεόφυτος.

Η Αυτού Μακαριότης γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1945 στη Σόφια, με το  όνομα Συμεών Νικόλοφ Δημητρόφ. Σπούδασε στη Σόφια και τη Μόσχα.  Το 1976 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον Πατριάρχη Μάξιμο. Διετέλεσε πρύτανης της Πνευματικής Ακαδημίας της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Γενικός Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου.


Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη  τελέστηκε  στον καθεδρικό ναό του «Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι» στη Σόφια, παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, των μελών της κυβέρνησης, διπλωματών, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια κ. Θρασύβουλος Σταματόπουλος, και εκπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Προσφωνώντας τον νέο Πατριάρχη  Βούλγαρος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι η πρώτη εκλογή Πατριάρχου Βουλγαρίας στην πρόσφατη δημοκρατική ιστορία της χώρας και ευχήθηκε: «Ο Θεός να του δίνει δύναμη να μας οδηγεί στον σωστό δρόμο. Η Βουλγαρική Εκκλησία έχει αποδείξει πως η πνευματική δύναμη μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα μεγαλύτερα εμπόδια.»

Η Α. Μακαριότης κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Εγώ, ο ανάξιος, ανυψώθηκα στον Βουλγαρικό Πατριαρχικό θρόνο για να αναλάβω την πορεία μιας διακονίας υψηλής ευθύνης... Ο Σταυρός που η Εκκλησία θέτει στους ώμους μου είναι βαρύς. Ικετεύω για την δύναμη του Θεού, η οποία «εν ασθενεία τελειούται». Είμαι ισχυρός εν τη ασθενεία μου... Ο Πατριάρχης Μάξιμος άφησε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα το ακολουθήσω. Η φροντίδα για την αγιότητα παραμένει προτεραιότητα. Θα στηρίξω την φιλανθρωπία και την προσφορά.»

Τέλος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας βιντεοσκοπημένη: