Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Πειραιώς η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα «Υφίσταται ανάγκη μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων δια την ποιμαντική μας διακονία;» στο οποίο προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Η Ιερατική Σύναξη άρχισε με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αν υπάρχει ή όχι ανάγκη μεταγλώττισης των λειτουργικών κειμένων μέσω των τριών αξόνων, τους οποίους και ανέπτυξε, ως ακολούθως:

α) Στην λειτουργική πράξη των Ιερέων, δηλαδή κατά πόσο οι Ιερείς τελούν πιστεύοντας και θέλοντας τις ακολουθίες και τα λειτουργικά τους καθήκοντα,
β) Στη γλώσσα της λατρείας, λέγοντας το πόσο είναι αναγκαίο ή όχι το να "απλοποιηθεί" η λειτουργική γλώσσα στην καθομιλουμένη, και
γ) Στο αν είναι αναγκαία ή μη η μετάφραση των λειτουργικών κειμένων μιλώντας μέσα από προσωπικά του παραδείγματα και από τη σχέση του με τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κοζάνης κυρό Διονύσιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς ομίλησε για το ίδιο θέμα στην αρχή της συνάξεως και μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών συνόψισε τα συμπεράσματα των εισηγήσεων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr