Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Την Παρασκευή 19/10 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  στα πλαίσια της συμμετοχής του στα 100ά ελευθέρια της πόλεως των Γιαννιτσών παρέστη στον Αγιασμό για την Έναρξη των Δωρεάν Φροντιστηριακών Μαθημάτων της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών.
Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Ηλίου κ. Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Επίσης παρόντες μεταξύ των κληρικών ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος και ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων κ. Ναθαναήλ.


Τις αρχές εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, Βουλευτές του Νομού και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών της πόλεως.



Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, υπεύθυνος για τα Φροντιστήρια, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο επισήμανε ότι στα Δωρεάν Φροντιστηριακά Μαθήματα φοιτούν 275 μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Λειτουργούν 80 τμήματα και διδάσκουν σε αυτά αφιλοκερδώς 67 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συμπληρώνοντας διδακτικό πρόγραμμα 180 ωρών εβδομαδιαίως.
Ο π. Ιωάννης συνέδεσε επίσης την ανιδιοτελή προσφορά των διδασκόντων με την προσφορά των διδασκάλων κατά την περίοδο της σκλαβιάς και του Μακεδονικού αγώνα.



Ο Μακαριώτατος λαμβάνοντας τον λόγο συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους και επαίνεσε την όλη προσπάθεια σημειώνοντας μάλιστα, ότι η επαρχία φαίνεται να έχει προχωρήσει περισσότερο από την πρωτεύουσα στον τομέα αυτόν. Τόνισε ακόμη την αξία και την αναγκαιότητα της συνεργασίας.
Την τελετή έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο για την τιμητική παρουσία του στην έναρξη των μαθημάτων και γενικότερα στην πόλη των Γιαννιτσών.



Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και επικοινωνία του Μακαριωτάτου με τους εκπαιδευτικούς των Φροντιστηρίων.




ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ




Λίγο αργότερα, στις 18.30, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΄΄Παναγία η Ελεούσα΄΄ στην ίδια πόλη.
Πολύς κόσμος περίμενε την άφιξή του στην είσοδο του Παντοπωλείου και τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη συνοδεία του και οι τοπικοί άρχοντες ξεναγήθηκαν στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του.



Το Κ.Π. Γιαννιτσών διοικείται από Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως. Στελεχώνεται και ενισχύεται οικονομικά από τις ενορίες της πόλεως και τις προσφορές του λαού. Εξυπηρετεί 170 οικογένειες και στο χρονικό διάστημα 7 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας του παρείχε αγαθά και τρόφιμα αξίας 60 χιλιάδων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την οργάνωση και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος. Κατατοπίστηκε μάλιστα λεπτομερώς για τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείο και ιδιαίτερα για την πρωτότυπη ειδική Eφαρμογή Διαχείρισης  Κοινωνικού Παντοπωλείου για Η/Υ, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά γι αυτόν τον σκοπό αφιλοκερδώς από την εταιρία λογισμικού της πόλης eftropon, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για Ι. Μητροπόλεις και Ενορίες.

Ο Μακαριώτατος ενδιαφέρθηκε επίσης για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου προκειμένου να ενισχυθεί και από την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος ΄΄Αποστολή΄΄.

ΦΩΤΟ Χρήστος Τουμπουλίδης