Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Έδεσσας με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ έφθασε
στην Έδεσσα την παραμονή του εορτασμού Τετάρτη 17/10. Στις 19.15 παρέστη στην Εορταστική Εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητήριο).

Κατα την ημέρα της εορτής, μνήμη του αγίου και ενδόξου Ευαγγελιστού Λουκά, ο Μακαριώτατος προέστη σε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ.



Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Θ. Καράογλου. Παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφεριάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου και Βουλευτές του Νομού.

Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του εξέφρασε την συγκίνησή του και προέτρεψε σε αντιμετώπιση της κρίσεως ως αφετηρίας για μία νέα ζωή, αφού, όπως τόνισε, η τρέχουσα κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας είναι πρωτίστως πνευματική υπόθεση.

Ακολούθησε Δοξολογία επι τη απελευθερώσει της πόλεως και πανηγυρική ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Στις 11.30 έγινε κατάθεση στεφάνων και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλεως.

Στις 12.00 ο Αρχιεπίσκοπος παρακολούθησε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, ενώ το απόγευμα στις 18.00 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Έδεσσας σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Γιάννου παρέδωσε συμβολικά στον Μακαριώτατο το κλειδί της πόλης ευχαριστώντας τον για την τιμητική παρουσία του, ενώ ο Μακαριώτατος στην ομιλία του τόνισε πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει την βοήθειά της σε οποιονδήποτε το ζητήσει και ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θεωρία, αλλά βίωμα.



Στις 19.00 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών παρέστη στην Εορταστική Εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις με τη συνεργασία του Δήμου Εδέσσης στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ψηλός Βράχος), αφιερωμένη στα 100 χρόνια ελευθερίας.

Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Η Έδεσσα από την άλωση έως την απελευθέρωση» με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Ρουμελιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο. Στη συνέχεια η Παιδική Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως και η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής περιοχής Άρνισσας «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.