Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Το Σάββατο 20/10, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου και του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προέστη σε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίται Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Κοζάνης κ. Παύλος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Ηλίου κ. Αθηναγόρας, ο Μητρ. Εδέσσης κ. Ιωήλ και ο
Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Μετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, κληρικοί της Αρχιεπισκοπικής Συνοδείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγυρικό συλλείτουργο τελέσθηκε στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών (1858), όπου είχε τελεσθεί το πρώτο μνημόσυνο των πεσόντων στη μάχη των Γιαννιτσών (1912) και η πρώτη Δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία έψαλε ο Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «Ρωμανός ο Μελωδός».

Παρέστησαν, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θ. Καράογλου, Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο Δήμαρχος Πέλλας, οι Βουλευτές του Νομού, Ο Στρατηγός Διοικητής της 2ας Μεραρχίας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ επισήμανε ότι κέντρο της θείας ιερουργίας είναι το γεγονός της εν Χριστώ απελευθερώσεως του ανθρώπου από την φθορά και την δουλεία του διαβόλου. Και ότι η ημέρα αυτή, κατά την οποία τελείται η Θεία Λειτουργία, είναι παράλληλα η ημέρα της απελευθερώσεως της ευάνδρου πόλεως των Γιαννιτσών, όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη με πολλές θυσίες για αυτή την ελευθερία. Σε ένδειξη ευχαριστίας μάλιστα προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστικό δώρο, συμβολικό της χαρμόσυνης ημέρας εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Ανάλογο αναμνηστικό προσέφερε και εκ μέρους της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
Ο Μακαριώτατος ευχαριστώντας δήλωσε ότι το μεγαλύτερο από τα δώρα που έλαβε είναι το γεγονός ότι φεύγει «με την καρδιά πλημμυρισμένη από χαρά και πνευματική συγκίνηση» από την Ιερά Μητρόπολη. Δώρισε μάλιστα στον Ιερό Ναό ιερά εικόνα του αποστόλου Παύλου.








Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κήρυξε με θέμα το ευαγγελικό ανάγνωσμα. Κατακλείοντας το κήρυγμά του τόνισε «Τα Γιαννιτσά και γενικότερα η Μακεδονία μας γέμισαν συγκίνηση και πολλή χαρά. Δεν είναι μόνο οι ομορφιές του περιβάλλοντος. Δεν είναι τα χαρούμενα πρόσωπά σας, τα λαμπερά. Δεν είναι η καθαρότητα του προσώπου και των ματιών σας. Είναι κι αυτό που κουβαλάτε μαζί σας, την ιστορία σας, τον πολιτισμό σας.»
Πρόσθεσε ακόμη, ότι το αίτημα της εποχής μας είναι όλοι μαζί να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό θυσιαστικά και όχι συμφεροντολογικά. Σύμφωνα με το παράδειγμα των αγίων μας και των μαρτύρων του έθνους, γιατί μάρτυρες της Εκκλησίας λογίζονται και αυτοί που αγωνίζονται, όχι μόνον για την προσωπική τους ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία των συνανθρώπων τους.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης για την πρόσκλησή του στην Ιερά Μητρόπολη και την φιλοξενία και ευχήθηκε ενωμένοι όλοι να κάνουμε το καθήκον μας στις δύσκολες αυτές ώρες «χωρίς να μας πιάνει πανικός, αλλά με τη βεβαιότητα ότι, όπως όλες τις φορές ο Θεός βοήθησε στις κρίσεις μας, θα βοηθήσει και στην κρίση του καιρού ετούτου.»



Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος προέστη της Δοξολογίας επί τη απελευθερώσει της πόλεως.
Στον πανηγυρικό της ημέρας ο ομιλητής κ. Π. Μπαλλής (Δντης Δημ. Σχολείου Πενταπλατάνου) μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ημέρα αυτή έφερε την ελευθερία στον τόπο μετά από πεντέμισι περίπου χρόνια σκλαβιάς και ότι η Μακεδονία αυτή την ημέρα γιορτάζει το δικό της 1821.
Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του τόνισε ότι δεν αρκούν μόνον οι εκδηλώσεις μνήμης, αλλά οφείλουμε την πραγμάτωση των ονείρων των αγωνιστών της ελευθερίας και την ίδια σθεναρή και γενναία αντίσταση «στον κάθε υπονομευτή και πλαστογράφο».
Χαρακτήρισε τέλος τον Μακαριώτατο «πηγή ανθρωπιάς» και «παράδειγμα προς μίμηση, τόσο γι αυτούς που βρίσκονται πολύ κοντά στην Εκκλησία, όσο και γι αυτούς που βρίσκονται μακρύτερα.»



Μετα την Δοξολογία ακολούθησε δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο. Εκεί τα παιδιά του Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας Γιαννιτσών ΄΄Παναγία η Οδηγήτρια΄΄, το οποίο συντηρεί και φιλοξενεί η ενορία, έψαλλαν και τραγούδησαν για τον Μακαριώτατο, ο οποίος προσέφερε σε κάθε παιδί αναμνηστικό - ευλογία.
Τέλος, ο Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η οποία εδρεύει στον ίδιο χώρο, έψαλλε τον πολυχρονισμό του Μακαριωτάτου και δέχθηκε την ευλογία του.

Στις 12.00 ο Μακαριώτατος παρακολούθησε Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση, ενώ στις 13.00 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλεως των Γιαννιτσών (παραπέμπουμε στα αντίστοιχα Δελτία Τύπου του Δήμου Πέλλας) και αναχώρησε από την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη.

Λόγω έκτακτης μεταβολής στο πρόγραμμα του Μακαριωτάτου, το απόγευμα της ίδιας μέρας (17.30) στην Επιμνημόσυνη Δέηση και τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων της Μάχης των Γιαννιτσών παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Το ίδιο βράδυ (19.00) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ παρέστη στην Εορταστική εκδήλωση του Δήμου Πέλλας για την 100ή επέτειο της Μάχης των Γιαννιτσών, κατά την οποία μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν απόγονοι των ηρώων της ιστορικής μάχης.


ΦΩΤΟ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος