Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Την Παρασκευή 19/10, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τη Συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλεως των Γιαννιτσών.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αρχιερείς και κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, οι βουλευτές του νομού, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ας Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσ/νίκης κ. Α. Τζιτζικώστας, οι Δήμαρχοι Εδέσσης και Αλμωπίας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των δυνάμεων ασφαλείας, των τοπικών φορέων και συλλόγων. Επίσης παράστησαν οι εκπρόσωποι των οικογενειών των ηρώων της μάχης των Γιαννιτσών, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Πέλλας. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο τ.Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδης, ενώ το πολυπληθές ακροατήριο γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.



Την ευθύνη για την διοργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν από πλευράς Ι. Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Ζωγράφου.

Η εκδήλωση άρχισε με την επίσημη παρουσίαση δύο επίκαιρων επετειακών εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, Υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος είχε την επιμέλεια των εκδόσεων.

Η πρώτη με τίτλο «Πρωταγωνιστές της Ελευθερίας» (σσ. 48) αποτελεί μία πρωτότυπη παρουσίαση όλων των κληρικών της περιοχής που περιλαμβάνεται σήμερα στη Μητροπολιτική επαρχίας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, οι οποίοι συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η έκδοση στο δεύτερο μέρος της περιέχει επίσης αποσπάσματα από το ανέκδοτο ημερολόγιο του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Διονυσίου, ο οποίος κατέγραψε την εμπειρία του ως στρατιωτικός ιερέας κατά την μάχη των Γιαννιτσών.

Η δεύτερη έκδοση της Ι. Μητροπόλεως είναι ο ψηφιακός δίσκος (CD) με τον τίτλο «Ηρωική καρδιά». Περιλαμβάνει τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία μετά από πολυετή έρευνα κατέγραψε, ενορχήστρωσε και ηχογράφησε με την ορχήστρα χάλκινων «Οι Μακεδόνες» -μετέχοντας στα περισσότερα και ως τραγουδιστής- ο εκπαιδευτικός και μουσικός κ. Απόστολος Τσέρνος. Το συνοδευτικό φυλλάδιο 44 σελίδων, περιέχει εκτενείς και πρωτότυπες πληροφορίες μουσικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ζωντανή εκτέλεση πέντε τραγουδιών του ψηφιακού δίσκου από την ορχήστρα «Οι Μακεδόνες» και την χορωδία της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, υπό την διεύθυνση του κ. Α. Τσέρνου, η οποία μετέδωσε παλμό και ενθουσιασμό στο ακροατήριο.

Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις:
α) Του εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου με θέμα: «Στιγμές ηρωισμού και θυσιών των στρατιωτών και του ιερού μας κλήρου από την τοπική ιστορία».
β) Του Συνταγματάρχη - Επιτελάρχη της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Ιωάννη Μακρή με θέμα: «Η μάχη των Γιαννιτσών: 19-20/10/1912», και
γ) Του συμβούλου ανάπτυξης Π.Ε. Πέλλας κ. Ανέστη Παπαδάκη με θέμα: «Μάχες του σήμερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

Την εκδήλωση έκλεισαν τα Χορευτικά Τμήματα της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών με Μακεδονικούς παραδοσιακούς χορούς.

Τέλος ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του έγινε και υπογράμμισε ότι το ηρωικό πνεύμα των κατοίκων της Πέλλας οφείλει να μεταφερθεί στο κέντρο των αποφάσεων της χώρας μας, να γίνει μια μετάγγιση από την επαρχία στην πρωτεύουσα  προκειμένου να δούμε καλύτερες μέρες.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου.





ΦΩΤΟ: Χρήστος Τουμπουλίδης