Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΣΘΟΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η τετραήμερη επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, προκειμένου να γίνει η
επίσημη παράδοση της Ακολουθίας του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος και των Εσθονών Νεομαρτύρων στην τοπική Εκκλησία από τον υμνογράφο της Ακολουθίας Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ. 

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης ανέλαβε την συγγραφή τον Ιανουάριο του 2011, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την χώρα προσκληθείς από τον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας και έλαβε μέρος στον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου Επισκόπου της Εσθονικής Εκκλησίας στο Tallinn, ενώ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο του μαρτυρίου του στην πόλη Tartu.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τ. Προδρόμου


Οι Σεβ. Αρχιερείς με κληρικό της περιοχής
Την Τρίτη 18/9 ο Μητροπολίτης Εδέσσης συνοδευόμενος από τον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας και τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Tallinn κ. Πολύδωρο Κοκονά πραγματοποίησε επίσκεψη στο μοναδικό ορθόδοξο μοναστήρι της Εσθονίας και σε δύο ορθόδοξες ενορίες στα νησιά της Εσθονίας Muhu και Saaremaa, τα οποία βρίσκονται στα Νοτιοδυτικά της χώρας και είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με μια στενή λωρίδα γης.



Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το καθολικό της Ι. Μονής




























Στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Reomae στο νησί Saaremaa η αδελφή Θεοφίλη και τα άλλα μέλη της γυναικείας αδελφότητος επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους επισκέπτες και τους ξενάγησαν στους χώρους της νεοσύστατης μονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καθολικό της μονής είναι ο παλαιός ναός του χωριού. Κοντά σε αυτόν βρίσκονται το σχολείο και η εφημεριακή κατοικία σύμφωνα με την τοπική παράδοση, των οποίων την χρήση και συντήρηση ανέλαβε η αδελφότητα.



Η επίσημη παράδοση της Ακολουθίας των Εσθονών Αγίων

Ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας επιδίδει ευχαριστήριο στον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, κ. Ιωήλ.

Την Τετάρτη 19/9 πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Συμεών του Ταλίν με επισημότητα η παράδοση της Ακουλουθίας του Αγίου Νεομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου επισκόπου Εσθονίας, και των συν αυτώ νέων μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος και την συνέγραψε, στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας.
Προηγήθηκε σύντομη παρουσίαση του Μητροπολίτου Εδέσσης από τον Μητροπολίτη Ταλίν και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, ο οποίος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για την σύνθεση της Ακολουθίας. Ευχαρίστησε στον Σεβ. Μηροπολίτη Εδέσσης για την πρόθυμη και ανιδιοτελή προσφορά του και υπογράμμισε, ότι οι ύμνοι παρουσιάζουν με τρόπο εμπνευσμένο και παράλληλα παραδοσιακό τα πρόσωπα των αγίων.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο εργασίας του υμνογράφου, σύμφωνα με την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και δέχθηκε ερωτήσεις από το ακροατήριο.
Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης έψαλλαν ορισμένους από τους ύμνους της ακολουθίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση της Ακολουθίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας, ο οποίος με τη σειρά του επέδωσε στον Υμνογράφο Μητροπολιτη ειδικό ευχαριστήριο έγγραφο εκ μέρους της Εσθονικής Εκκλησίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν κληρικοί και λαϊκοί στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας.

Οι Σεβ. Αρχιερείς με κληρικούς από την Ελλάδα και την Εσθονία


Ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε από την Εσθονία την Πέμπτη 20/9. Συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών και τον Υπεύθυνο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.