Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜ. ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)

Με λαμπρότητα και αυξημένη συμμετοχή του λαού πραγματοποιήθηκαν οι πανηγυρικές ακολουθίες στον εορτάζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

Την παραμονή στις 19.30 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο
προαύλιο του Ιερού Ναού έγινε η ευλόγησις των άρτων, το κήρυγμα και η απόλυσις.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου, ο οποίος στο κήρυγμά του ερμήνευσε και ανέπτυξε το νόημα των λόγων του δοξαστικού της εορτής «ταύτης γάρ το υπερβάλλον, υπερέχει πάσαν έννοιαν» τονίζοντας ότι παρά τα μεγάλα χαρίσματα και της αρετές της η Υπεραγία Θεοτόκος φρόντιζε να ελέγχει την γνησιότητά τους με βάση τον λόγο του Θεού και την κρίση ενός ζώντος μάρτυρος της θείας χάριτος, όπως ήταν η Ελισάβετ, η μητέρα του Προδρόμου. Το παράδειγμά Της υποδεικνύει σε όλους μας να ελέγχουμε την γνησιότητα της πνευματικής μας ζωής και των χαρισμάτων, τα οποία πιστεύουμε ότι έχουμε, με βάση την Αγία Γραφή, την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας και την κρίση ενός ζώντος μάρτυρος της χάριτος του Θεού, όπως κάποιος σύγχρονός μας άγιος ή ο πνευματικός μας.

Μετά τον Εσπερινό τελέσθηκε η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, κατά την οποία εψάλλησαν τα Εγκώμια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος στο κήρυγμά του σημείωσε ότι η Θεοτόκος ξεπέρασε όλους τους αγίους, χωρίς ο βίος της να περιλαμβάνει κατορθώματα που εντυπωσιάζουν τους πολλούς. Ο πνευματικός πλούτος Της όμως και η αρετή Της ήταν κρυμμένα «έσωθεν» κατά τον Ψαλμωδό, επειδή στην εσωτερική καλλιέργεια και την νοερά εργασία είχε στραφεί με όλες τις δυνάμεις της. Αυτόν τον εσωτερικό πνευματικό αγώνα της Υπεραγίας Θεοτόκου πρέπει να φροντίσουμε να μιμηθούμε όλοι, όσοι επιθυμούμε την σωτηρία με τις πρεσβείες Της.

Συμμετείχαν στον εορτασμό ιερείς από τις ενορίες της πόλεως, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η κα Μ. Ζωγράφου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας και οι βουλευτές Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης και κα Θεοδώρα Τζάκρη, πρ. Υπουργός. Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησε ο Διευθυντής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Π. Περδικάτσης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της πόλεως των Γιαννιτσών.