Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΜΕΣΙΑΝΟΥ

Την παραμονή της εορτής του πανηγυρίζοντος Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Μεσιανού (26/7) τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η ευλόγηση των άρτων, ενώ την ημέρα της εορτής μετά τη Θεία Λειτουργία ευλογήθηκε το κόλλυβο του Αγίου, κατά την παράδοση.

Στις εορταστικές ακολουθίες μετείχαν, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ.
Στάμκος, ο βουλευτής Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και μεγάλος αριθμός πιστών από την περιοχή.



Το Μεσιανό βρίσκεται στο 40ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών. Είναι ένα σχετικά νέο χωριό που δημιουργήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες, όταν αυτοί εγκαταστάθηκαν εδώ, ύστερα από την γενοκτονία του 1922.

Ανάμεσα στα δήμοσια κτίρια που άρχισαν να κτίζονται ήταν και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Οι εργασίες ανοικοδόμησης της άρχισαν το 1930 και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 1947-1949, οπότε ο ναός απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Το κτίσιμο του ναού έγινε όλο με λαξευτή πέτρα και στο εσωτερικό του προσαρμόστηκε τέμπλο το οποίο προήλθε από το γειτονικό χωριό Καρύωτισσα.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο προέρχεται από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παλαιάς Καρυώτισσας που παραχωρήθηκε -κατ’ άλλους πουλήθηκε- στο Μεσιανό το 1950. Πρόκειται για ένα τέμπλο του 18ου αιώνα με ξυλόγλυπτο διάκοσμο.

Η πολυπλοκότητα και πολυμορφία του διάκοσμου αυτού, αλλά και η εικονογράφησή του συνθέτουν ένα σπάνιο μνημείο σ’ ένα μοναδικό έργο τέχνης. Αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα ξυλογλυπτικής εργασίας και μαζί με τις ιερές εικόνες που φιλοξενεί, εκτός από έργο τέχνης με μεγάλη πολιτιστική αξία, είναι ένα μοναδικό θρησκευτικό κειμήλιο για τον τόπο. Η πληθώρα των παραστάσεων και των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων υποδηλώνει τεχνίτες έμπειρους και ταλαντούχους με βαθιά πίστη.


Το περίτεχνο κόλλυβο του Αγίου.