Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ μεγάλη ἐπιτυχία τὸ Συνέδριο ποὺ διοργάνωσε μὲ τὴν εὐλογία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἐδέσσης, Πέλλης καὶ Ἀλμωπίας ἡ Ἐνορία τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου Γιαννιτσῶν μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς συμπληρώσεως 50 ἐτῶν ἀπὸ τὴν κοίμηση τοῦ ἑορταζομένου Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ἰατροῦ (1961-2011).

Τὸ γενικὸ θέμα τοῦ Συνεδρίου ἦταν «Ὁ Ἅγιος Λουκᾶς ὁ Θαυματουργός» καὶ οἱ ἐργασίες πραγματοποιήθηκαν τὴν Τετάρτη 15 Ἰουνίου 2011 στὴν κατάμεστη αἴθουσα τοῦ Ἐνοριακοῦ Κέντρου τοῦ Ἱ. Ναοῦ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου Γιαννιτσῶν σύμφωνα μὲ τὸ παρακάτω πρόγραμμα:

6.30μ.μ Ἔναρξη τῶν ἐργασιῶν τοῦ Συνεδρίου.
6.45μ.μ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἐδέσσης, Πέλλης καὶ Ἀλμωπίας κ. ΙΩΗΛ, μέ θέμα: «Ὁ Ἅγιος Λουκάς ὡς ἐπίσκοπος».
7.15μ.μ. Ὁ Ἀρχιμανδρίτης ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Σαγματᾶ, μὲ θέμα: «Ταχύς εἰς βοήθειαν».
7.45μ.μ. Ὁ Πρωτοπρεσβύτερος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ, Ἰατρός, μὲ θέμα: «Γράφοντας μὲ νυστέρι τὴν ἀγάπη».
8.15μ.μ. Συζήτηση καί Λήξη τῶν ἐργασιῶν τοῦ Συνεδρίου.

Οἱ διοργανωτὲς ἐξέδωσαν τὴν παρακάτω ἀνακοίνωση τύπου:

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο Εσπερίδα- Συνέδριο για τα 50 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Λουκά του Ιατρού και Ομολογητού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1961-2011) με τίτλο: «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ». Το Συνέδριο ήταν η κατακλείδα των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του σύγχρονου Ρώσου αγίου Λουκά του ιατρού στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, επειδή πανηγύριζε το φερώνυμο παρεκκλήσιο που υπάρχει στον παραπάνω Ναό.

Όπως είναι γνωστό η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 11 Ιουνίου κι επειδή εφέτος συνέπεσε με το Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής, η εορτή του μεταφέρθηκε κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011. Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 10 Ιουνίου το βράδυ τελέσθηκε στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγρυπνία εις τιμήν και μνήμην του αγίου Λουκά.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, το απόγευμα στις 7.00μ.μ. έξω από τον πανηγυρίζοντα Ναό κλήρος και λαός υποδέχθηκαν ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, τα οποία παρέμειναν για τρεις ημέρες στο ναό για ευλογία και αγιασμό των πιστών της πόλεως των Γιαννιτσών. Ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, θείο κήρυγμα και λιτανεία των ιερών λειψάνων πέριξ του Ναού.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωήλ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα τελέσθηκε το ιερό μυστήριο του αγίου ευχελαίου και το βράδυ οι ακολουθίες των εγκωμίων και των χαιρετισμών στον Αγιο. Τέλος, πριν από το Συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε με κατάνυξη η Παράκλησή του.

Με την εισαγωγική προσφώνηση στο Συνέδριο ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Κυριάκος Χατζηδήμου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εποχής μας να υπάρχουν τέτοιοι άγιοι θαυματουργοί για να μας ενισχύουν την πίστη έστω και μέσα από τη βίωση του θαύματος. Κι επειδή σήμερα ο πόνος των ανθρώπων περίσσεψε και οι αρρώστιες προκαλούν μεγάλη θλίψη, γι’ αυτό και ο άγιος Λουκάς ο ιατρός και θαυματουργός είναι ιδιαίτερα αγαπητός άγιος.

Στη συνέχεια μίλησαν πρώτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε σε τρία θαύματα του Αγίου, που γνώριζε προσωπικά και μετά ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Λουκάς ως επίσκοπος». 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Χατζηδήμου, ιατρός, με θέμα: «Γράφοντας με νυστέρι την αγάπη». Παράλληλα έγινε προβολή σχετικών διαφανειών. Με γλαφυρό και λογοτεχνικό τρόπο αναφέρθηκε στην αρετή της αγάπης, την οποία συνεχώς καλλιεργούσε ο άγιος ως ιατρός – χειρούργος και ως πανεπιστημιακός καθηγητής της ιατρικής.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά Θηβών, ο οποιός έκανε γνωστό τον άγιο Λουκά τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως. Το θέμα του ήταν: «Ταχύς εις βοήθειαν» και αναφέρθηκε σε κάποια θαύματα που έκανε ο Άγιος τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο σχετικό με τις εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Συμφερούπολη της Κριμαίας κατά την εορτή του Αγίου. Ο π.Νεκτάριος κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα θαυμάσιο βιβλίο με σύγχρονα θαύματα του αγίου Λουκά και τίτλο: «Ταχύς εις βοήθειαν…».