Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.ΝΑΟΥ ΘΡΑΚΩΝ ΑΓΙΩΝ

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού Πάντων των Θρακών Αγίων, ο οποίος βρίσκεται εντός του περιβόλου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου.
Ο Ναός αυτός θεμελιώθηκε και κτίσθηκε από τον τέως Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο Ρούσσα (νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) και αποπερατώθηκε από τον νυν Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Πρόκειται για ένα
Ναό-μνημείο αφιερωμένο στους Θράκες Αγίους, όπου μέσα υπάρχουν αναρτημένα ανά μήνα όλα τα ονόματα των Θρακών Αγίων, καθώς και χάρτες του ενιαίου θρακικού χώρου.

Η εορτή των Θρακών Αγίων αποφασίσθηκε να τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Για το λόγο αυτό μετά από αίτημα του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συνέγραψε εξ υπαρχής την Ακολουθία Πάντων των Θρακών Αγίων, η οποία ενεκρίθη υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την εορτή των Θρακών Αγίων προσεκλήθη ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος μετέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ιερά Μονή και μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη ετέλεσαν τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων. Στο τέλος του Αγιασμού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και για την παρουσία του κατά αυτήν την ημέρα αλλά και για την Ακολουθία των Θρακών Αγίων που συνέγραψε. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους κοπίασαν κατά τις προηγούμενες ημέρες για να ετοιμαστεί ο Ναός και τους παρευρισκόμενους άρχοντες του τόπου για την βοήθεια που παρείχαν στις ετοιμασίες.

Ακολούθως, όλοι μπήκαν εντός του Ναού όπου μετά από μιά σύντομη ξενάγηση άρχισε ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Θρακών Αγίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.
Μετά το τέλος της Αρτοκλασίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ομιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων στην ζωή της Εκκλησίας, οι οποίοι αν και νεκροί είναι ζωντανοί στην Βασιλεία του Θεού και μεσιτεύουν υπέρ ημών.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό των Θρακών Αγίων συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως. Πολύς ήταν και πάλι ο κόσμος που μετέβη στην Ιερά Μονή και κατά αυτήν την ημέρα.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ευχαρίστησε πάλι τον Μητροπολίτη μας για την παρουσία του στα Θυρανοίξια του Ι. Ναού και αναφέρθηκε στους Αγίους και στην δύναμη που μας προσφέρουν όταν τους επικαλούμαστε, ώστε να υπερνικούμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή μας όταν όλοι γύρω μας θα μας έχουν εγκαταλείψει. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής ενώ σε όλους τους προσκυνητές διενεμήθη η Ακολουθία των Θρακών Αγίων και η εικόνα τους.
Ο επίσης προσκεκκλημένος Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω εκδημίας του αδελφού του.

(Τὸ κείμενο βασίζεται σὲ ἀνακοίνωση τῆς Ἱ. Μ. Ἀλεξανδρουπόλεως)